EGO GÜÇLENDİRME:
Barnett’in Evetletme(Yes-set) =Onaylatma Metodu

Birinci Adım: İnsanlığın değer ve önemine inanç ifade edilir ve bu inancı hastanın doğrulaması sağlanır.

“Şimdi, Bilinçaltınızın beni dikkatle dinlemesini istiyorum. Ve zihninizin en derin bölümü dikkatle dinlerken ‘evet’ parmağınız bana işaret olarak yükselsin. (Baş sallama hareketi de kullanılabilir) (durakla) Güzel. Ve dikkatle dinlemeye devam edin.”

“Her insan varlığının tek ve önemli olduğuna inanıyorum. Aynı fikirde misiniz? ( Hastanın cevabı ‘hayır’ ise araştırma ideomotor sinyal ile yapılabilir. Bir diğer yaklaşım da şöyle söylemektir. ‘Benimle aynı fikirde olmasanız bile ; her insanın önemli ve tek olduğuna inandığımı söylediğimde , bana inanır mısınız?’ ”

İkinci adım: Hastayı kendini önemli ve zahmete değer (yararlı) bir insan olduğunu kabule ikna etmektir.

“Ben inanıyorum ki, siz (Hastanın Adı) , tek ve özelsiniz , tıpkı her bir insanın tek ve önemli olduğu gibi. Aynı fikirde misiniz?” ( Bu soru tipik olarak , hayli fazla düşünce ile karşı karşıya gelecek ve gecikecektir. ‘Hayır’a ayrıca araştırma ile cevap ara.)

Hastanın cevabı ‘evet’ olduğunda: “Zihninizin derinliklerinde , tamamen benimle aynı fikirde olmayan bir yer var mı?” (Bu çifte kontrol , ego güçlendirici telkinleri sabote edebilecek , keşfedilmemiş , gizli bir negatif benlik durumunu ortaya çıkarmak içindir. )

Üçüncü Adım: Hastaya duygularını kabul etmesi için yardım edin, ve bir onaylatma oluşturun. Sonra eski , negatif duygular gitsin.

“Tüm insanların hoş duygular kadar , rahatsız edici duygulara da sahip olduklarını biliyorum ve sizin nahoş hisleriniz olduğunu da. Diğer her hangi bir insan gibi sizin de üzüntüleriniz olduğunu biliyorum. Eğer benimle hemfikirseniz , yine ‘evet’ parmağınız kalksın. Ve her insan gibi mutluluk hisleriniz var. Eğer hemfikirseniz ‘evet’ parmağınız kalksın. Ve aynı başka kişiler gibi öfke duyuyorsunuz , değil mi? Tıpkı diğer insanlar gibi sevgi hisleri .Korku , tıpkı diğer insanlar gibi . Ve emniyet ve güvenlik duygusu , aynen başkaları gibi .” (Her cümleden sonra tepkiyi bekle)

“Şimdi, tüm bu duygular gayet normal, insani duygular ve bunlar nedeniyle utanç , suçluluk ya da mahçubiyet duymanız gereksiz. Hoş ya da değil bu duygularının haklı ve yerinde olduğuna inanıyorum. Aynı fikirde misiniz?( Eğer cevap ‘hayır’ ise sebebi anlamaya çalışmalıdır. Örneğin, belki de öfke , kabul edilemez bir duygu olarak görülebilir. Sorun olarak gördükleri her hangi bir duygunun değerini ortaya koyarak hastayı ikna etmeye çalış.)

“Diğer insanlar gibi keder duygularınızın haklı ve yerinde olduğuna inanıyorum. Eğer benimle aynı fikirdeyseniz ‘evet’ parmağınız kalksın yeniden. (durakla) Mutluluk hislerinizde de diğer insanlık kadar haklısınız , değil mi? (durakla) Ve herhangi biri kadar haklısınız öfke duygularınızda, bir o kadar sevgi hislerinizde , korku ve güven duygularınızda da haklısınız. Öyle değil mi? “

“Bu duygulara sahip olmak sizin en tabii hakkınız ve her hangi bir normal insani duygu için suçluluk duymanıza, utanmanıza, mahçup olmanıza gerek yok. Gerektiği kadar bu hislerinizin sürmesi sizin bir hakkınızdır. Fakat aynı zamanda , artık onlara ihtiyacınız kalmadığında , kaldırıp atma hakkına da sahipsiniz. Ve eğer bu düşüncelerimi paylaşıyorsanız ‘evet’ parmağınız yeniden kalkabilir. “ (durakla)

“Ve şimdiye dek hamallığını yaptığınız, tüm bu eski, modası geçmiş, rahatsız edici duygular , ki artık onlara ihtiyacınız yok, bırakın gitsinler. Ve eğer hemen şimdi onlardan arınmaya başladığınızı hissediyorsanız , ‘evet’ parmağınız kalkacak. (durakla) Ve tüm bu eski , modası geçmiş, rahatsız edici duygulardan kurtulmuş olarak kalabilirsiniz. Ve onları salıvermeyi şimdi bitirebilirsiniz. (durakla) Eğer yeniden gereksinim duyarsanız , acı duygularınızı geri çağırmak hakkınız. ; arada bir ihtiyaç duyduğunuzda öfkenizi geri çağırmak hakkınız ; kimi zaman, ihtiyaç duyduğunuzda , korkmak hakkınız . Fakat , ne zaman ki artık onlara ihtiyacınız kalmaz, kendinizi mutlu hissedebilirsiniz, kendinizi sevgi dolu hissedebilirsiniz, ve emniyet ve güven içinde hissedebilirsiniz.”

4.adım: Hipnotik özgüven eğitimi. Bu adım, hastaya , ego gücünü her zaman sürdürmeyi öğretir.

“Şimdi, bilinçsiz zihninizin bir söz vermesini istiyorum. Daima (hastanın adı) ‘ e saygı göstereceksin. Bununla, onun duygularına saygı göstermeyi kastediyorum. Ve eğer bilinçdışı zihnin, bunu yapmaya istekli ise, ‘evet’ parmağın kalksın. (durakla) Ondan hoşlanacaksın, çünkü o , son derece tabii , insani duygulara sahip. Ve ondan hoşlandığın için onun hislerine kulak vereceksin ve bu duygular nedeniyle onu hor görmeyeceksin. Böyle hissetmekte haklı. Ve ona yardım etmenin yollarını bulacaksın---yararlı , iyi yollar. Asla , doğru ve yerinde olan bu duygular için , kendisini huzursuz hissetmesine yol açacak şekilde baskılamayacaksın. Onları dinle, onlara saygı göster, onları sev. Onu daima korumanı istiyorum , şimdiye dek yapabileceğinin en iyisini yapmış olduğun gibi, fakat şimdi onu korumak için daha iyi yollara sahipsin. Daha iyi yollar buldun. Daima (Hastanın adı) ‘la ilgilenmek için daha iyi yollar ara. “

“Ve insanların onu küçük düşürmesine izin verme. O, başka herkes kadar iyi. Kimse onu küçük düşürme hakkına sahip değil. Bu yüzden bu türlü davranmak isteyenlere karşı onu koru. Her zaman ona iyi bak. Gerçekte, ona iyi bakmanı istiyorum, fakat aynı zamanda onu umursamanı istiyorum. (Hastanın adı) ‘ ı umursa, (Hastanın adı) ‘ı sev. Eğer bilinçdışı zihnin tüm bunları yapmaya istekli ise , ‘evet’ parmağın kalksın.”

“Ve tüm bunları yaparken, bazı başka şeyler olacak: son derece emin ve güvende hissediyorsunuz. Bu daha önce kafanızı karıştıran bir çok şeye dair cevaplara sahip olduğunuzu hissetmek gibi. Kendinizi o kadar emniyette ,o kadar güvende hissediyorsunuz ki hiçbir şey sizi üzemeyecek, çünkü onlarla nasıl başa çıkabileceğinizi biliyorsunuz. Bunu her zaman yaptınız, fakat bildiğinizi ve bilgiyi kullanmayı bilmiyordunuz. Onu yeteneklerinizin en iyisini ortaya koymak için kullanabilirsiniz. Ve bu iyi bilgiyle , gerçekten yapmak istediklerinizi yapabileceksiniz. Kendinizle dost olduğunuz için bunu başarabileceksiniz. Kendinizle barışık olmak hoş bir şey. Ve tam şu anda, kendinizi kendinize dost hissediyorsanız, ‘evet’ parmağınız kalkacak. “ (durakla)

“Kendinizle dost olmaya devam edin. Kendinizi dinlemeye devam edin, kulak verin kendinize , kendinize iyi tavsiyelerde bulunun. Ve kendinize verdiğiniz bu doğru tavsiyeleri tutun.
Ve kendinizi çok iyi hissettiğinizde , sizden isteğim, başka herhangi bir kimseyi küçümsemeye ihtiyacınız olmadığını bilmenizdir. Kimseyi hor görmemelisiniz, çünkü diğer insanlara saygı duyabileceğinizi biliyorsunuz, problemleri olan insanlar olarak onlara saygı duyun, tıpkı sizin gibi. “

“Ve bu kadar iyi hissettiğiniz için, bugün çok iyi bir gün olabilir. Ve kendinizi çok iyi bir gün geçirirken görmenizi istiyorum. Ve bunu görebildiğinizde , bırakın ‘evet’ parmağınız kalksın. (durakla) İyi. O kadar iyi hissediyorsunuz ki... Hoş , dingin, gevşemiş bir haldesiniz, gülümseten duygular sarıyor sizi. Ve bu duyguları muhafaza edin. Her gün bu duyguları koruyun. (Hastanın adı) hakkında iyi hissedin, olduğunuz kişi olun, (hastanın adı) sevin, ve ona iyi bakın. “

“Şunu bilmenizi istiyorum; her zaman neyi hatırlamanız gerekiyorsa , onu hatırlayabilirsiniz, ve neyi unutmanız gerekiyorsa unutun, çünkü bilinçdışı zihniniz daima konuştuğumuz her şeyi hatırlayacak. Eğer anlaşıldıysa, ‘evet’ parmağınız kalkacak.


Barnett’in Evetletme-Onaylatma Metodu

(durakla) O, üzerinde hemfikir olduğumuz tüm telkinleri saklayacak, bu sebeble bilinçli zihninizin görüştüğümüz her şeyi hatırlamaya çalışmak zahmetine girmesi gerekmiyor. Bilinçli zihniniz , tüm hatırlamayı sizin derin, içsel, bilinçsiz zihninize bırakabilir, böylece gözünüzü açtığınızda , bilinçli zihniniz başka şeyleri düşünmekten özgür olabilir.” (Hastayı uyandırma & dikkatini dağıtma )

Yayımcının izniyle uyarlama:
Barnett, E. A. (1981). Analytical hypnotherapy
Kingston, Ontario, Canada: Junica Publishing Co.


Son değiştirme: 28 Ocak 2013, Pazartesi, 02:21